Vi er omringet af vand

Vand er livsgivende for os alle sammen, de fleste af os mennesker, dyr og planter drikker vand hver dag, og faktisk består mennesker af op til 45-75 % vand.
Danmark er også omgivet af havvand, og på land er vi også beriget med masser af ferskvand. Faktisk er der omkring 120.000 søer bare i Danmark. På verdensplan er der også rigtig meget vand, faktisk udgør havet 71 % af jordens samlede overflade. Der er altså mange gode grunde til at undersøge det magiske vand, vi alle beriges af.

Her er et par måder, man kan lære vand bedre at kende:


Oplev den lille vandsalamander

Der er utrolig mange vandhuller rundt omkring i landet, og der er god grund til at tage ud og undersøge vandhullerne, for der er virkelig meget liv at finde i dem. Man kan støde på mange forskellige slags padder i vandhullerne. Kender I fx den lille vandsalamander, som også kaldes søernes drage? Den lille vandsalamander har en høj kam på ryggen, som kommer frem i yngletiden, og så har den en farverig orange mave. Vandhullerne har mest liv fra maj til september.

Tudser og frøer

En anden slags padde, man kan opleve ved vandhullerne, er tudser. Tudser er sjove og sommetider også nævnt i eventyr. Der er chance for at se skrubtudsen, strandtudsen og den grønbrogede tudse ved vandhullerne. Både tudser og frøer starter ud som haletudser, men man kan genkende tudser fra frøer, da tudserne faktisk kravler mere, end de hopper. De holder helst til i de større vandhuller - både som sommerkvarter og til vinterdvale.



Leg med vand

I kan også undersøge vand på en anden måde ved fx at lave små lege med vand.

  • Flyt vand med en svamp: Lav en konkurrence om, hvem der hurtigst kan flytte en halv opvaskebalje eller grydefuld vand. I flytter vandet med en stor svamp, og det gælder om at være hurtigst til at flytte vandet fra baljen med vand til en tom balje placeret et par meter væk.
  • Slå smut: Tag ud til havet og find gode flade sten, som I kan forsøge at få til at smutte henover vandoverfladen. Hvor mange gange rammer stenen vandet, før den synker?
  • Byg en papirsbåd: Fold en lille båd ud af papir og se, om I kan få den til at sejle i en spand eller et kar. Kan båden holde til vægt?
  • Hop i vandpytter: Naturen lukker ikke, hverken når der er mørkt eller det regner. Det handler bare om at have den rette beklædning, så på med regntøjet og gummistøvlerne og ud i regnvejret.

Inspiration til huskeliste, når I skal på vandhulstur

  • Et fiskenet/ketsjer
  • En bakke til at undersøge dyrene
  • Lup
  • Gummistøvler
  • en kikkert til at kigge på fuglene ved vandhullet
  • opslagsværk over ferskvandsarter