Eventyr i naturen med telefonen i hånden

Måske kobler I ikke umiddelbart mobiltelefoner sammen med en fantastisk naturoplevelse, men der er faktisk masser af gode eventyr, hvor mobiltelefonen spiller en rolle, der ligger og venter på jer.

Vi har samlet fire bud på, hvordan I kan få det bedste ud af jeres digitale devices i naturen i en rejse, der kombinerer teknologi og naturoplevelse.



DOF's Fuglebog

Dansk Ornitologisk Forening (DOF) har skabt en app, der gør jer til sande fugleeksperter. I DOFs Fuglebog, som appen hedder, kan man taste informationer ind på en fugl, man er stødt på, men som man ikke kender navnet på. Når man har udfyldt, hvor man har set fuglen, dens størrelse og farver, kommer appen med et bud på, hvilken fugl, man er stødt på. I appen kan man også blive klogere på, hvilke slags fugle, man kan finde på forskellige grønne områder samt læse om specifikke fugle i opslagsværket.

Seek

Seek er en app, der tager jer med ud på opdagelse i naturen og gør jer meget klogere på, hvilke arter, der findes i netop jeres lokalområde. Når man har hentet appen, er man klar til at tage på eventyr. Støder man på en plante, svamp eller et dyr, man ikke kender, kan man scanne arten, og ved hjælp af billede genkendelse kan appen fortælle ret præcist, hvilken art, man er stødt på. Man kan prøve forskellige udfordringer som baghave udfordringen, hvor man skal finde en række arter, der ofte holder til i haver.

Geocaching

Geocaching er en app, der fører jer på en begivenhedsrig jagt efter skjulte skatte (caches) i naturen ved hjælp af GPS. Skattene er lagt ud af andre brugere af appen, og I kan også være med til at bidrage til skatkammeret ved at lægge jeres egen cache ud og indtaste koordinaterne i appen, så andre kan gå på jagt efter jeres skat. I kan genkende en cache ved, at de ofte er lagt ud på hemmelige lokationer i en vandtæt beholder af plastik, som kun brugere af appen kan finde frem til. I finder appen via butikken på telefonen eller på www.geocaching.com.



Woop

Woop er også en skattejagtsapp til telefonen lavet af Spejderne, men her kan man lave sine egne skattejagter. Woop bruger også GPS til at lokalisere skatte, men her behøver man ikke lægge en fysisk skat ud, man kan også tilføje spørgsmål, som skal besvares som en ”post” på skattejagten i stedet.

Arter

Ud over iNaturalist-appen 'Seek', findes der også Arter, som er et fællesskab, hvor alle kan hjælpe med at finde, registrere og bestemme arter. Arter er et samarbejde imellem Miljøstyrelsen, Statens Natur-historiske Museum, DanBIF og Naturhistorisk Museum Aarhus, og der er registreret mere end 113.000 godkendte fund gennem appen og mere end 7.000 arter. Man kan også finde god inspiration til natur-oplevelser og viden om danske arter generelt på Arters hjemmeside.

Troldejagt

Tip: Hvis man er endnu mere eventyrlysten, kan man tage på troldejagt rundt omkring i Danmark. Kunstneren Thomas Dambo har skabt en række store imponerende kæmper af træ, som er placeret forskellige steder i landet – og faktisk også et par stykker i USA, hvis man skulle komme forbi der på sit eventyr. I kan finde troldekortet, som viser vejen mod troldene, her: https://trollmap.com/