Naturen er fyldt med mad, hvis bare man kigger de rigtige steder. I forårs- og sommermånederne bugner især stranden med urter og planter, der kan spises. Her er nogle af dem:

Strandbede

I har sikkert smagt rødbeder mange gange, måske har I også groet jeres egne bladbeder, men strandbeden er faktisk også ret fantastisk. Strandbede er en grøntsag, der ligner bladbeder og som kan give umami til dine supper eller saucer. Strandbede vokser især på stenede kyster med meget vind, og den kan findes både ved opskyllet og på selve strande. Den kan sankes både i foråret og sent på året.

Strandarve

Strandarve er nem at genkende på stranden, da den har karakteristiske grønne, små trekantede blade – det er en sukkulent. Den smager af agurk, og den kan fx bruges i græsk tzatziki eller som tilbehør til fisk. I finder strandarve på de fleste hvide strande direkte i opskyllet, og den kan både sankes i for- og efterår.

Hyben

Rynket rose eller hyben er en plante, som deler vandene. Nogle anser den for invasiv, stikkende og ubehagelig, mens andre nyder den for sin duft, sin intense farve og ikke mindst dens smag. Rynket rose, eller hyben, kan bruges til marmelade, mens bladene kan bruges i fx eddike eller en salat. Man skal dog lære planten lidt at kende, da kronbladene skal tages i foråret og forsommeren, mens dens hyben skal plukkes i efteråret. Find den, der hvor stranden slutter eller i klitterne.

Strandmælde

Hvis I er på udkig efter en spinat-smagende plante, er det strandmælde, I skal finde. Strandmælden er nem at identificere, da den ofte vokser i store mængder og kan danne grønne tæpper på stranden. Den skal høstes fra april til juli, og I kan bruge både stængel og blade. Planten smager af spinat, men den er mere saltet, da den udskiller salt gennem bladene. Planten kan bruges i alle retter, hvor man ellers ville bruge spinat.

Husk at plukke med omhu

Når I tager på jagt efter vilde spiselige urter, er der et par tommelfingerregler, der er gode at kunne:

  • Man må høste vilde urter på offentligt tilgængelige områder. På privat grund skal man spørge ejeren om lov.
  • En gammel sjov regel siger, at man kun må sanke, hvad der kan være i en hat. Hvis man regner med en bærepose, passer det meget godt.
  • Man skal altid efterlade mindst en tredjedel af den plante, man sanker, så man ikke udsletter planten og sikrer sig, at der er nok til andre også.
  • Det er en god idé at lade urterne tæt på tæt trafik være, da der kan være smog på dem, som ikke er lækkert at indtage.

På jagt i byens køkkenhave

Man behøver ikke begive sig ud på kysteventyr for at finde spiselige vidundere. Faktisk byder byens parker, skove, baggårde og boligforeningens arealer også på kulinariske oplevelser. Det er bare med at kunne finde dem i mængden. Af vilde spiselige urter, I kan finde i byen eller tæt på skoven, er:

  • Døvnælde
  • Ramsløg
  • Engkarse
  • Korsknap