Spis skolen

Selvom naturen omkring skolen ikke nødvendigvis ser sprudlende og spændende ud, kan der sagtens gemme sig nogle skatte, som I kan bruge til et lækkert måltid. Fx kan I gå på jagt efter stor nælde eller brændenælder, som vi kender dem. De er super lette at finde, og I kan kokkerere en sjov suppe af dem.

Hvis I vil vide mere om den store nælde, kan I se denne video med eleverne: https://www.99arter.dk/mod-de-99-arter/stor-naelde/

I august/september er der masser af hyldebær. Fuglene er vilde med dem, og det er også meningen. Når fuglen har fordøjet bærret, kommer stenen ud i den anden ende, og på den måde har vi hyld over det hele. Men der er nok hyldebær også til os. OBS: Hyldebær må ikke spises friske, men skal koges 20 min.

Se video og læs om hyld her https://www.99arter.dk/mod-de-99-arter/hyld/

Tag spande eller poser med ud og pluk hyldebærrene, før I kan koge saft på dem.

Hyldebærsaft

Det skal I bruge

  • 1,50 kg hyldebær, inkl. stilke
  • 300 g æble, uden kernehus
  • 1 liter vand
  • 500 g sukker
  • ½ citron - kun saften

Sådan gør I

  1. Skyl hyldebærskærmene og klip de store grove stængler af langs hyldeskærmene.

  2. Kom hyldebærrene i en gryde sammen med æbler og vand. Kog langsomt op og lad det koge i 20 minutter.

  3. Hæld i et dørslag eller si sat over en stor skål. Brug kun saften og filtrér den en gang til i en ren sigte med et rent viskestykke og hæld det direkte i en ren gryde.

  4. Tilsæt sukker og citronsaft til den rene saft, og giv hyldebærsaften et opkog, så sukkeret opløses.



Brændenældesuppe

Det skal I bruge til suppen

  • Løg
  • Hvidløg eller ramsløg
  • Olie
  • Bouillonterning
  • kartofler
  • Brændenælder

Sådan laver I suppen

  1. Pil de små blade af stænglerne - det er bladene du skal bruge.

  2. Hak brændenælderne fint.

  3. Hak løget fint.

  4. Kom evt. også et lille finthakket fed hvidløg i - eller ramsløg du finder i skoven.

  5. Brændenælde blandes med det finthakkede løg og svitses i olien.

  6. Hvis suppen skal fylde lidt mere, kan du komme et par kartofler i tynde skiver i.

  7. Vand og bouillonterningerne hældes over blandingen.

  8. Suppen koges i ca. 10 minutter - og har godt af at simre længere.