Naturen har ingen lukketid

De fleste af os går på eventyr i naturen i dagslyset – og helst når solen skinner, og der ikke blæser for meget. Men naturen lukker slet ikke ved mørkets frembrud.

Den er også fuldstændig eventyrlig om natten og i mørket, når nattens dyr bliver vækket til live, og vores sanser bliver skærpede.

Der er mange måder at overnatte i naturen, og alt efter, hvor meget man er vant til at overnatte ude i naturen, kan man starte på forskellige niveauer. Måske skal den første overnatning ude foregå i baghaven, måske er man modig nok til at overnatte i et shelter eller en hængekøje i skoven.


5 gode tips til en hyggelig telttur

  1. Start blidt op:

    Start jeres nateventyr med at slå telt op og overnatte i haven. Når I føler jer mere trygge ved at sove ude, kan I begive jer ud på større eventyr længere væk fra hjemmet.


  2. Skab tryghed om rammerne

    Sæt jer ind i reglerne for, hvor man må campere, og hvordan man skal opføre sig, når man telter i det fri. På den måde undgår i tvivl og kan nyde jeres nateventyr med ro i maven. Find overnatningssteder på udinaturen.dk, og læs alle regler for teltning i det fri på Naturstyrelsens hjemmeside.


  3. Tag hyggen med hjemmefra

    Medbring bøger, tegneserier og lommelygter eller pandelamper, så I kan skabe tryghed og hygge under teltdugen.


  4. Nyd stjernehimlen

    En anden god ting ved mørkets frembrud er, at nattehimlen lyses op af funklende stjerner. I kan prøve at hente app’en Night Sky eller Star Map og gå på jagt i de mange stjernebilleder, der bliver synlige på nattehimlen.


  5. Byg et bål

    Et gyldent varmende bål giver ekstra meget hygge til overnatninger i det fri. Bålet er også det oplagte sted til en godnathistorie. Se, hvordan du bygger et bål her.





En nat i haven

Hvis man er nybegynder eller har små børn, kan det være sjovt at tage på eventyr i sin egen have eller sommerhusets have først. Man kan slå telt op i haven, tage dyner eller sovepose, liggeunderlag eller madrasser med ud i teltet, og så skal man huske en lommelygte, hvis man skal på toilettet i løbet af natten.

Teltet i haven er også et oplagt sted at fortælle sjove historier, myter eller måske endda gyserhistorie i lommelygtens skær. Prøv også at ligge helt stille om aftenen og lyt til de lyde, natten har med sig – måske er de anderledes end dem, der findes i haven om dagen?



På shelter- eller telttur

Hvis I har mod på det, kan I prøve at overnatte i en shelter eller telt væk fra byens lys og larm. Man kan gratis booke teltpladser eller sheltere rundt omkring i Danmark via Naturstyrelsens hjemmeside eller app’en Shelter.

En overnatning i et shelter eller på en teltplads er en god måde at udnytte hverdagen til mini-eventyr, da man nemt kan komme til en shelter eller teltplads og ikke behøver meget forberedelse.

Man kan vælge at tage af sted, mens der stadig er lyst, så man kan få sat teltet op eller lagt liggeunderlag osv. på plads i shelteren inden mørkets frembrud. Hvis der er en bålplads i nærheden, kan I lave aftensmad over bål, eller hvis I ejer et lille stormkøkken, en trangia, kan I tage den med på tur.



Under åben himmel

Man må overnatte i det fri i bivuak eller under åben himmel i alle statsskove (dem med røde pæle), og faktisk må man også overnatte på stranden.

Hvis I vover pelsen og tager ud for at sove under stjernerne, er det en god idé at have noget udstyr med:

  • Et godt liggeunderlag
  • En varm sovepose
  • En presenning
  • Snor
  • En lommelygte/pandelampe
  • Ekstra tæpper til en kold nat

Lyt efter nataktive dyr

Om natten er der mange dyr, der tager på eventyr. Det er de nataktive dyr, som skal ud på jagt. Prøv at ligge stille og hør, hvor mange dyr, der er ude på rov i nattens muld og mørke. Ræven, grævlingen og pindsvinet er bare nogle af de dyr, der finder deres føde om natten.

Lav et bål

Når man overnatter i skoven eller på stranden, kan mørket godt blive lidt overvældende, så det er vigtigt, at man får skabt et trygt rum, hvor der ikke er nogen, der er bange for mørket. Her kan det hjælpe at starte et gyldent varmende bål, som giver ekstra meget hygge til overnatninger i det fri. Bålet er også det oplagte sted til en godnathistorie.

Se guide til at lave et godt bål.