1. Vidste du, at pindsvinet har op til 8.000 pigge?
    De små pindsvin, som du kan se i haven eller i parker, er udstyret med mellem 5.000 og 8.000 stikkende pigge på ryggen, hvis det er et voksent pindsvin. Hver pig er 2–3 cm lang og 2 mm tyk. De holder op til halvandet år, hvorefter de falder af og bliver erstattet af en ny pig.

  1. Vidste du, at der i gennemsnit kommer 1 ny edderkoppeart til Danmark hvert år?
    Vi har i Danmark over 500 forskellige edderkoppearter, og mange af dem holder af at bo i vores hjem, hvor der er varme steder at gemme sig. Ifølge forskerne opdager man hvert år i Danmark en ny eksotisk edderkoppeart, som på grund af det stadigt varmere klima er i stand til at overleve her.

  1. Vidste, du at gråandens ællinger følger efter den første genstand, der bevæger sig bort fra den, når de er blevet født?
    Det vil som oftest være deres mor, men forsøg har vist, at er det første, de små ællinger bemærker bevæge sig væk fra dem for eksempel et menneske, vil de følge efter ham eller hende.

  1. Vidste du, at duelort engang var en værdifuld handelsvare?
    Duelort er ikke noget, vi bryder os særlig meget om i dag, men i Det gamle Egypten blev det brugt til kosmetik, og i England var duelort i flere århundreder kongehusets eje og blev brugt til at fremstille krudt.

  1. Vidste du, at en tændt radio på loftet kan få en mår til at flytte?
    En husmår er ikke særlig bange for mennesker og flytter derfor gerne ind på lofter i for eksempel parcelhuse, hvor den kan ødelægge isolering og larme. Den foretrækker imidlertid selv ro, så en tændt radio på loftet er et godt gammelt husråd mod uønskede mårgæster.

  1. Vidste du, at København har udpeget mere end 3.000 ikoniske træer rundt omkring i byen?
    I forbindelse med Københavns Kommunes træpolitik blev der i 2018 udpeget mere end 3.000 særlige træer i hovedstaden. Målet var at synliggøre og bevare særligt værdifulde træer, der ikke er omfattet af en fredning eller udpeget som bevaringsværdige i en lokalplan og listen opdateres i 2020 og 2023.
Foto: Peter Nielsen
  1. Vidste du, at en hveps kun lever i det år, den er født?
    Bortset fra dronningen lever hvepse kun en sæson. Fra de bliver udklækket i foråret, bruger de hele sommeren på at opvarte hvepsedronningens æg og larver, og når det arbejde er overstået i sensommeren, har de tid til at gå på jagt efter syltetøjsmader og andet sødt, inden deres liv slutter med frosten.

  1. Vidste du, at en stueflue slår med vingerne ca. 20.000 gange i minuttet?
    Fluen er et af de mest almindelige insekter i byer. Den flyver med en gennemsnitshastighed på 7,2 kilometer i timen og slår med vingerne op til 20.000 gange i minuttet for at holde sig i luften.
  1. Vidste du, at mælkebøttefrø kan flyve 100 kilometer?
    Mælkebøtter i haven vil de fleste gerne være fri for, men løvetand, som den gule plante også hedder, er svær at komme til livs og spreder sig voldsomt - dens frø kan flyve så langt væk som op til 100 kilometer.

  1. Vidste du, at rotterne, der lever i blandt andet vores kloakker, kan blive op til 55 centimeter lange?
    Den brune rotte er den mest almindelige i byerne i Danmark og den art, vi har flest af. Den kan for hannens vedkommende blive op til 55 centimeter lang og veje over et halvt kilo.