Plante- og svamperiget
2-3 lektionerSpis skolen
Selvom naturen omkring skolen ikke nødvendigvis ser sprudlende og spændende ud, kan der sagtens gemme sig nogle skatte, som I kan bruge til et lækkert måltid. Fx kan I gå på jagt efter stor nælde eller brændenælder, som vi kender dem. De er super lette at finde, og I kan kokkerere en sjov suppe af dem.
Hvis I vil vide mere om den store nælde, kan I se denne video med eleverne: https://www.99arter.dk/mod-de-99-arter/stor-naelde/
I august/september er der masser af hyldebær. Fuglene er vilde med dem, og det er også meningen. Når fuglen har fordøjet bærret, kommer stenen ud i den anden ende, og på den måde har vi hyld over det hele. Men der er nok hyldebær også til os. OBS: Hyldebær må ikke spises friske, men skal koges 20 min.
Se video og læs om hyld her https://www.99arter.dk/mod-de-99-arter/hyld/
Tag spande eller poser med ud og pluk hyldebærrene, før I kan koge saft på dem.
Hyldebærsaft
Det skal I bruge
- 1,50 kg hyldebær, inkl. stilke
- 300 g æble, uden kernehus
- 1 liter vand
- 500 g sukker
- ½ citron - kun saften
Sådan gør I
- Skyl hyldebærskærmene og klip de store grove stængler af langs hyldeskærmene.
- Kom hyldebærrene i en gryde sammen med æbler og vand. Kog langsomt op og lad det koge i 20 minutter.
- Hæld i et dørslag eller si sat over en stor skål. Brug kun saften og filtrér den en gang til i en ren sigte med et rent viskestykke og hæld det direkte i en ren gryde.
- Tilsæt sukker og citronsaft til den rene saft, og giv hyldebærsaften et opkog, så sukkeret opløses.
Brændenældesuppe
Det skal I bruge til suppen
- Løg
- Hvidløg eller ramsløg
- Olie
- Bouillonterning
- kartofler
- Brændenælder
Sådan laver I suppen
- Pil de små blade af stænglerne - det er bladene du skal bruge.
- Hak brændenælderne fint.
- Hak løget fint.
- Kom evt. også et lille finthakket fed hvidløg i - eller ramsløg du finder i skoven.
- Brændenælde blandes med det finthakkede løg og svitses i olien.
- Hvis suppen skal fylde lidt mere, kan du komme et par kartofler i tynde skiver i.
- Vand og bouillonterningerne hældes over blandingen.
- Suppen koges i ca. 10 minutter - og har godt af at simre længere.